Samsung

Samsung är ett av de största elektronikföretagen i världen. Företaget är från Sydkorea och har sitt huvudkontor i Seoul. Samsung består inte enbart av ett elektronikföretag, utan av en mängd andra olika företag såsom Samsung Engineering & Constructions och Samsung Heavy Industries. Samsung Electronics, som står för elektroniktillverkningen, grundades 1969 och har vuxit lavinartat sedan dess. År 2013 hade Samsung cirka 370 000 anställda i 80 länder. Samsung är en förebild när det kommer till miljöansvar hos företag. Från Samsung har många elektronikföretag att lära. samsung1

Inom elektronik, erbjuder Samsung produkter inom en rad olika kategorier, till exempel inom mobiltelefoni, surfplattor, vitvaror, ljud och bild samt IT-produkter. Då Samsung är kända att satsa mycket på forskning och utveckling, ligger företaget i framkant i alla de ovannämnda produktkategorierna.

Operativsystemet Android

Samsung är kända för att använda det mobila operativsystemet Android till sina surfplattor och mobiltelefoner, helt enkelt enheter som har pekskärmar och använder applikationer.

Android grundades år 2003 av Andy Rubin under företaget Android Inc, som sedan blev uppköpt av det amerikanska internetföretaget Google år 2005. Androids appar införskaffas via tjänsten Google Play, som bytte namn till detta från det tidigare namnet Android Market. Utbudet består av både gratis- och betalappar inom flertalet områden såsom sport, spel, kost och hälsa samt appar som ska underlätta din vardag. Det finns även topplistor av de mest populära och de nyaste apparna. Förutom appar, tillhandahåller Google Play även musik, e-böcker och filmer.

Inom mobila operativsystem är Androids största konkurrent Apples operativsystem iOS. Tillsammans har de två en marknadsandel på 99.6 %. Av de två operativsystemen har Android störst marknadsandel på 87.5 %. På så sätt finns det ett mycket brett utbud med enheter som använder Android och dess programutveckling är i den teknologiska framkanten.

Androids versioner uppdateras

Uppdateringar av Android sker regelbundet. Under de senaste åren har många olika versioner funnits och de utvecklas ständigt. De två första androidversionerna som lanserades hade inga kodnamn, men har sedan dess tilldelats namn för varje ny version, till exempel Cupcake (version 1.5, år 2009), Gingerbread (version 2.3, år 2010), Lollipop (version 5.0, år 2014) och Nougat (version 7.0, år 2016). Vid köp av Samsungs nya mobiltelefoner och surfplattor är Androidversionerna i princip alltid uppdaterade till den senaste versionen.

Produktfamiljen Samsung Galaxy

Samsung har haft olika produktfamiljer genom åren. När det gäller surfplattor och mobiltelefoner, har produktfamiljen Samsung Galaxy varit särskilt framstående. Alla dessa enheter har haft och har Android som mobilt operativsystem. De olika produkternas namn är indelade systematiskt enligt: företagsnamnet, familjenamnet och produktserien. När det gäller produktfamiljen Samsung Galaxy, är både företagsnamnet (Samsung) och familjenamnet (Galaxy) definierade. Däremot kan produktserien vara olika inom denna produktfamilj.

När det gäller smartphones, är S- (Supersmart), A- (Alpha) och J-serien (Joy) de vanligaste exemplen. Priset av dessa tre produktserierna skiljer sig åt. De olika kategorierna lämpar därför sig efter olika konsumentgrupper. S-serien är dyrare än A-serien och A-serien är dyrare än J-serien. Det är naturligtvis så att du får mer för pengarna, i form av exempelvis kamera, RAM-minne och processorhastighet. Modellerna Samsung Galaxy S7 och Samsung Galaxy S7 Edge har varit mycket populära. Under bara de två första dagarna efter lansering, sålde de här modellerna exempelvis 100 000 exemplar i Sydkorea. Samsung har också produktserier som är lämpade för specifika geografiska områden, till exempel produktserien Samsung Galaxy C, där C står för Kina.samsung-android

Surfplattor är också indelade i produktserier, beroende på vilken prisklass och konsumentgrupp som dessa är lämpade för. Två av dessa är Pro och Tab. Pro är något dyrare än Tab i detta fall och har på så sätt bättre prestanda. Förutom smartphones och surfplattor, erbjuder också Samsung en variant mitt emellan. Dessa kallas phablets. Produktserien Samsung Galaxy Note är exempel på en phablet. Denna är det vill säga något större än en klassisk smartphone och något mindre än en surfplatta.

Populära tillbehör

Samsungs mobiltelefoner och surfplattor är kompatibla med olika tillbehör. Exempel på tillbehör är smartklockor och virtuell verklighet, VR. Smartklockor är synkroniserade med telefonen eller surfplattan via Bluetooth och har en rad olika funktioner. Till exempel kan information om inkommande samtal och meddelande fås omedelbart i klockan på handleden. De här klockorna har pekskärm och deras operativsystem är Android. VR är en datateknik som gör det möjligt för användaren att befinna sig i konstgjorda miljöer. Notera att VR endast är kompatibel med vissa Samsung-enheter och dessutom kräver en sorts hjälm vilken du ser din virtuella verkligenhet igenom.