Nyheter

Nyheter om Android

Operativsystemet Android 7.0 Nougat släpptes den 22 augusti 2016 och erbjöd massor med nya funktioner och ännu större frihet till användaren. Här presenteras några av höjdpunkterna som kom med det nya operativsystemet.

Vilka mobiler

Man kan tro att alla mobiler med Android operativsystem kommer att bli uppdaterade med den senaste versionen ungefär samtidigt. Så är det inte. De som fick första tjing på att uppdatera operativsystemet till Nougat bland de äldre mobilerna är de från Nexus-serien. Nexus 6, 5X och framåt ska ha fått tillgång till Nougat varav Nexus 5 och äldre tyvärr inte fått någon information om datum för uppdateringen.

De som var näst på tur var LG, som tog mindre än 80 dagar för deras G5 att få uppdatera till Nougat. De andra modellerna fick troligtvis uppdateringen under november. Bland Sony Xperia så är det modellen Z3+ och framåt som får uppdateras, men inget har sagts om när. Tittar man 2015 när Android 6.0 Marshmallow lanserades tog det cirka fem månader efter uttalandet om vilka mobiler som skulle få uppdateras innan något verkställdes. Detsamma kan sägas för mobiler i Samsung Galaxy-serien. Senast i januari gissar man att alla de aktuella mobilerna ska ha fått ta del av uppdateringen.Läs nyheter om android

Skillnad på Nougat och Nougat

Observera att Nougat som släpps till Nexus-serien och versionen som släpps till nya Google Pixel-mobilerna är annorlunda. Exempelvis har Nexus inte funktionen Pixel Launcher och får därför inte tillgång till Google Assistant och vissa funktioner för bakgrundsbilder. Även funktioner som fingeravtrycksskanner som kan kontrollera så kallade ”Nightlight” och dylikt kommer inte tillhandahållas till Nexus.

Det positiva för Nexus är bland annat kortvägsfunktioner för dina appar, håll fast på en app-symbol och det dyker upp kommandon som du vanligtvis behöver öppna appen för att göra, så det blir enklare för dig att slänga några dupletter på semesterbilderna du tog för många av. Det har även tillkommit en ”Restart”-funktion för appar som funnits på många användares önskelistor sedan ett tag tillbaka. Funktionen innebär helt enkelt att du kan stänga av och starta om en app, precis som du kan göra med telefonen.

Intryck

Kortfattat är den Nougat-versionen av operativsystemet stabil och jordnära. Vad som menas med detta är att operativsystemet inte längre krånglar och får plötsliga prestandaproblem som det har hänt under Lollipop-versionen. Med färre buggar fokuserar Nougat mer på stilrena alternativ till användaren och framförallt multi-funktionsverktyg i form av split-screen och snabbt byte mellan två appar.

Split-screen

Något som varit omtalat och önskat av publiken är funktionen att ha två program öppna samtidigt, och kunna se båda utan att behöva stänga den andra. Denna funktion går bra att använda i båda vyerna, dock kan du ändra storleken på fönstren i porträttvyn. Begränsningen här är att apparna i sig även behöver ha split-screen funktionen tillgänglig – annars fungerar det inte. Detta är inget som har med operativsystemet att göra, och app-utvecklare framöver kommer definitivt att ha detta i åtanke inför framtida produkter.

Hoppa fram och tillbaka mellan appar

Genom att trycka på denna funktion kan du hoppa fram och tillbaka på de två apparna du använde senast. Detta låter väldigt simpelt men är oerhört effektivt och underskattas av många. Det underlättar för personen som har många bollar i luften, håller du på att chatta med någon men kommer inte ihåg sidan som du ville länka? Slå på din webbläsare och hitta sidan, kopiera länken och sedan tryck på knappen för att direkt återvända till chatten!

Slutord

Android 7.0 Nougat är fullpackat med alternativ för att skräddarsy din mobil så som du vill ha det, du behöver inte längre använda dig av ett tredjepartprogram för att göra detta. Nackdelen med detta är dock att denna version har fokuserat mycket mer på att du som användare kan skräddarsy dina alternativ, men om du sedan tidigare redan var nöjd gör denna version ingen stor skillnad. Bättre säkerhet och prestanda, men annars inget intressant.